Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogbanksegély
Pénz és vagyonok
2008-11-07 16:00

Mielőtt a bármibe kezdenék, fölhívom a figyelmet, hogy már publikáltam a jövő év elején alapítandó párt Alapszabály tervezetét. Kértem, hogy értékeljétek, de eddig nem sok visszajelzés érkezett, szerencsére más dolgom is akadt, így nem zavart túlságosan, de továbbra is OTT várom a hozzászólásokat, az alapszabállyal kapcsolatos ellenvetéseket, kétségeket! :-)

Ne félj! Köszönöm, hogy figyelemre méltattad tegnapi bejegyzésemet, hiszen az inspirál engem igazán, ha nem csupán a nézettség nő (tegnap pl. elértem a 74-es csúcsot, hurrá! :-), hanem reagálásokat is olvashatok! Azért nem ott válaszoltam részletesen, mert csak így van lehetőségem kiemelésekre és klikkelhető hivatkozásokra. Ma is folytatom a tegnap megkezdett témát, de előbb válaszolok az alábbi kérdéseid sokaságára:
"Mai szándék nyilatkozat? Junius 10-óta erről tárgyalnak? Tényleg van válság? Vagy "irányított" válság van? "Sürgős tenni valókkal" értesz egyet? Sürgőssek? 5 hónapja készítik elő az IMF kölcsönt... Itt vannak az IMF feltételek, amit a magyar kormány állítólag most a "válság" hatására most hirtelen saját "kútfőjéből" merít: http://www.privatbankar.hu/html/cikk/cikk.php?kommentar=24107 Lehet egyetérteni a kormány és a jegybank hazudozásával?"

Én pontosan azt írtam, hogy "a ma közzétett", ugyanis nem kerülte el a figyelmemet a tárgyalás és az sem, hogy a független közgazdászok többsége és az IMF is régóta állítja, hogy további reformok nélkül a forint sérülékeny, tehát a gazdaság reformok nélkül hosszabb távon is csak stagnálni fog, szerencsés esetben lanyhán növekszik a GDP. Tényleg válság van, amit a világgazdaság növekedésének megtorpanása jelez leginkább. Arra, hogy mennyire irányított nem tudok, de nem is akarok válaszolni, hiszen annak tudása nem segít rajtunk, és az összeesküvés-elmélet sem az én műfajom. A sürgős tennivalók a lassan húsz éve mulasztott reformok, tényleges áttérés a piacgazdaságra, nemcsak makro-, hanem mikroszinten is. Szerintem a tiszta piacgazdaságban elképzelhetetlen az ártámogatás, a stratégiailag nem fontos vállalkozások állami támogatása. A piacgazdaságban a termelésben résztvevők életszínvonalát nem az állam deklarálja (az állami szférában dolgozók bérének fölsrófolásával), hanem fordítva, a versenyszféra béreit kell követnie a közalkalmazotti béreknek. Piacgazdaságban nem az állam határozza meg a minimálbért - ha egyáltalán, hanem a szakszervezetek és a tőkések alkuja, az állam legföljebb törvénybe iktatja, de ettől mi messze vagyunk. Különösebben nem érdekel, hogy a dokumentumot aláírók fejében levő gondolatok mennyire térnek el a leírtaktól, azaz hogy hazudnak-e. Számomra az a fontos, hogy a dokumentum nyilvános, és le van benne írva az a néhány tennivaló, amit augusztusban még kizárt a miniszterelnök. Kevesellem ugyan még ezeket is, de legalább nem az a fantasztikum, amit Gyurcsány Ferenc a Megegyezés című szövegében előadott. Az, hogy nem saját indíttatásból tették meg a szükséges lépéseket, előttem is nyilvánvaló, hiszen március óta Gyurcsány is az Orbán féle populáris útra tért. Remélem, erre a választók emlékezni fognak 2010-ben, és az egyik populáris vezért sem emelik újra hatalomra! Ennyit válaszként.

Ma a bankcsődökről szólok pár szót, hiszen a válságot ez indította el. Aminek előzménye az USA régebbi kormányainak szocio-mérnöki próbálkozása, hogy megvalósítsa fűnek-fának rendeletileg az amerikai álmot, miképen ezt olvashattuk Egy elefánt feljegyzései közt, azonképpen. Persze ha megjelenik egy hülye a piacon, akkor a gazdasági szereplők ezt kihasználják. Erről beszél közérthetően a pesszimista Gere Ádám matematikus, nézzétek meg! Köszönet Orosz Péternek és Tallián Miklósnak a szókimondó, mégis szinvonalas éjszakai műsorért Élőben Amerikáról az elnökválasztás napján. Jómagam persze Obamára voksoltam volna, de nem populáris nyilatkozatai miatt. Olyan érzésem volt a két elnökjelölt küzdelmét nézve, mint annak idején a Horn-Orbán vita idején. Tudom, a párhuzam sánta és remélem, hogy Obama nem egy Orbán féle pályaíven mozog majd! :-)

Visszatérve a pénzpiac megsegítésére, az államnak a keynesi elv alapján válság idején beruházásokkal kell élénkíteni a gazdaságot. A bankok megsegítése tulajdonképpen pénzügyi beruházás, főképpen akkor, ha a bankok által kihelyzett kölcsönöket nem fogyasztási kölcsönökként helyezik ki. Persze a fogyasztói kölcsönök is beindítják áttételesen a gazdaságot, legföljebb kisebb hatékonysággal. A legfontosabb követelmény az, hogy a támogatott bank kockázatvizsgálati módszerei átvilágíthatóak és hatékonyak legyenek, ami lényegében azt jelenti, hogy a banki kockázatvizsgálat minőségébe ruház be az állam. Persze optimális az lenne, ha ezen a kockázatvizsgálati piacon sem az állam lenne az egyetlen beruházó (a beruházói monopólium éppoly káros, mint az eladói, vagy a vásárlói), hanem választásával más beruházókat is a piaci megjelenésre késztetne, akik a pénzpiac szereplőivel tőkésítenék vagyonuk egy részét.

Ahogy már tavasszal is megírtam, a TDP ennek a késztetésnek az eszközéül az általános vagyonadó kivetését tartja a legmegfelelőbbnek, ugyanis a fizetendő vagyonadó arra készteti a vagyon tulajdonosát, hogy vagyonának egy részét pénzügyi fedezetként olyan beruházásba fektesse, aminek profitja legalábbis fedezi a vagyonadó kötelezettséget. Ezt egy szabadon kiválasztott bank segítségével is megteheti úgy, hogy a bank valamely elfogadható kockázatú vállakozást finanszíroz kölcsön útján, aminek biztosítéka a tulajdon, így a vagyon fedezetként elfogadott kockázati tőkévé válik, amelynek nyeresége a tulajdonost illeti (ebből kifizeti a teljes vagyona adóterhét), a beruházás esetleges vesztesége fedezetéül pedig a biztosítékként adott vagyonrész szolgál a bank felé. Természetesen a tulajdonosnak joga van bármikor tőkésítés helyett másképp megteremteni (eladással vagy munkával) a vagyonadó forrását, de a vagyonadó, mint biztos bevétel elegendő forrást biztosít az állami beruházásokra gazdasági visszaesések idején is.