Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogjár
A családbarát állam
2008-11-15 11:50

Olvasom tisztelt Tokfalvi blogtársam tegnapi szövegét és a hozzászólásokat, most sem bírom megállni, hogy elmondjam a véleményemet. Azért nem ott, egy hozzászólásban válaszolok, mert a hivatkozások és a kiemelések csak így lehetségesek.

A "kismamák" visszatérését a munkaerőpiacra én sem támogatom (hiszen a szülés előtt ugye... :-), de a gyermeknevelés szempontjait figyelembe véve a kisgyermeket gondozó anyákat sem szerencsés visszatuszkolni a jelenlegi szörnyű állapotok közé. Persze az alanyi jogon járó családtámogatással sem értek egyet. A rugalmas munkaidejű alkalmazás, illetve a távmunka lehetőségét viszont segítenie kell az államnak, amivel biztosítja, hogy a résztvevők nem szorulnak ki teljesen az élethelyzetük miatt a munkaerőpiacról. Másrészt ezzel egy új munkaszervezési kultúra terjedését is segíti, aminek tudtommal több fejlett gazdaságban (leginkább a skandináv államokban) követendő példái léteznek. Persze tudnivaló, hogy hazánkban is tesz az állam hasonló erőfeszítéseket, még ha nincs is túlkommunikálva a dolog:

"A Támogatás mértéke

A bértámogatás összege minden távmunkás munkahely esetében nyolc hónapig, a távmunkás bruttó munkabére de legfeljebb 70.000,- forint/fő/hó és annak járulékai (Munkáltatói TB járulék: 29 %; Eü. hozzájárulás: 1.950, - Ft és Munkaadói járulék: 3 %), azaz 94.350.-Ft/fő/hó összeg. Az ilyen jogcímen odaítélt támogatás támogatástartalma ? a nyolc hónap vonatkozásában - nem haladhatja meg támogatott munkahelyenként a 754.800,- forint összeget.

A képzési támogatás összege, az e pályázat kapcsán létrejött távmunkahelyen dolgozó távmunkás részére felhasználható egyszeri bruttó 30.000,- forint. A képzési támogatás jogcímen megítélt támogatás összege akkor sem lépheti túl fejenként a bruttó 30.000, forintot, ha az egy főre eső képzés költsége ennél magasabb. A belső képzés megvalósításának végső határideje: 2008. november 30.

A távmunka alkalmazásához és fenntartásához szükséges infrastruktúra megteremtéséhez távmunkás munkahelyenként a beszerzésre kerülő eszközök, konfigurációk, távmunka végzést támogató megoldások 75%-a, legfeljebb bruttó 150.000,- Ft számolható el".

Az állam gondoskodása (plusz kötelezettségei) és az állam forrásai között normális esetben értékegyenlőségnek kell lenni. Ha ez nincs meg, akkor keletkezik az államháztartási hiány (vagy többlet), amivel a jövőnket terheljük meg (vagy az eljövő gondokat leszünk képesek enyhíteni). A mai válság Magyarország számára azért rettenetes, mert az ellenzék erőfeszítése és a kormány gyengesége ostoba hedonizmusba vezette az országot, nemhogy tartalékunk lenne, de harmatgyengék vagyunk. De ezt a politikát magunk akartuk (ld. a márciusi népszavazást), változtatni rajta majd 2010-ben tudunk. Remélem!

Tokfalvi barátom blogjában legfőképpen a következő [16.] megjegyzés késztetett szólásra, simonmondja: "A hatmillió járadékost, ha kiebrudalod a jóból, nem lesznek vásárlók sem. Az lesz igazán rossz a gazdaságnak". Ez finoman szólva nem igaz, hiszen ha ez a sokaság kevésbé lesz fizetőképes, akkor majd többet tudnak vásárolni azok, akik eddig adójukkal a sokaság javát szolgálták. Természetesen vannak járadékok, ilyen a nyugdíj, amire a jogosultság vitathatatlan. De amennyiben éveken keresztül a kisnyugdíjasokra hivatkozva a teljes nyugdíjtömeget a svájci indexálásnál magasabb mértékben emelték, akkor a válságra hivatkozva a kisnyugdíjnál magasabb összegre jogosultak is részt kell vegyenek a közösség terheiből. De erről már írtam régebben.

A TDP véleménye szerint a szociális juttatások akkor hatékonyak és akkor erősítik a morált, ha nem helyettesítik a munkával szerezhető jövedelmet. A szociális juttatásokat ezért mindenképpen kölcsön formájában kell juttatni a rászorulóknak, hogy következményeit tekintve különbözzön a munkával szerzett vagy járadékként kapott egyébként egyenlő összeg. De erről is írtam már, többek között a családi adózásról is szólva.

(x) Emlékeztetem olvasóimat, hogy már publikáltam a jövő év elején alapítandó párt Alapszabály tervezetét. Kértem, hogy értékeljétek, de eddig nem sok visszajelzés érkezett, továbbra is OTT várom a hozzászólásokat, az alapszabállyal kapcsolatos ellenvetéseket, kétségeket!