Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogvonzás
Könnyű lehetőségek
2009-01-09 10:50

Tegnapi szövegemben a Roosevelt által meghirdetett állami keménység ellen szóltam, nem kevés célzással arra lehetőségre, hogy a keménykezűség elfogadása a politikába azokat a kalandorokat is csábíthatja, akik az állami monopolhelyzetet saját korrupt céljaikra fordítják a választási programjuktól eltérve. A magyar viszonyokra különösen érvényes ez a helyzet, hiszen a lényegében gyenge kormány (itt most nem a legitimitási problémákra, hanem a nemzetközi erőviszonyokra gondolok) képtelen szembeszegülni a kapitalizmus valós problémáival, legföljebb az "alattvalók" ellenségnek kinevezett rétegeivel szemben tud keménykedni. Hogy pontosan mit fog tenni a jelenlegi politikai elit a 2010-es választások után, arról sejtelmünk sem lehet, ugyanis Gyurcsány Ferenc kormánya is eltért az MSZP választási programjától, azóta a kormányprogramtól is, az ellenzék legnagyobb pártja pedig annyiféle egymásnak ellentmondó programot publikált, szivárogtatott ki, hogy akármilyen politikát is folytat majd Orbán Viktor kormánya a hatalom birtokában, valamelyik programmal biztosan igazolható lesz majd a cselekvése. Nem állítom persze, hogy a hatalomra esélyes két vezető közül bármelyik korrupt célokat rejteget.

Természetesen az sem zárható ki, hogy a megalakuló TDP racionálisnak tűnő elvei mögött ugyanaz a korrupt hatalomvágy rejtőzik, mint amitől féltem a Köztársaságot. Pontosan ennek kizárása végett publikálom a párt politikai helyéről és elképzelt struktúrájáról szóló információkat folyamatosan és részletekbe menően.

Abban bizonyos vagyok, hogy a változásokhoz egy új parlamenti pártra van szükség, de tisztában vagyok vele, hogy ez nem zárja ki a kockázatokat, viszont a politikai verseny racionalitását bizonyosan javítja. Régebbi írásomban már foglalkoztam a pártalapítás ellentmondásosságaival, azt kéretik elolvasni!