Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogegyenlő mértékkel
TGM kontra Heller Ágnes
2009-01-18 23:59

A hétvégén nem nagyon voltam gépközelben, szombat délután is csak beugrottam a reggel megírt szöveget föltenni. Akkor láttam, hogy tegnapelőtti szövegemre HaKohen a következő kommentet írta: "[...] a mai nol portálon megjelent Heller Ágnes írása, amely szerintem kitűnő, frappáns és - ezzel persze lehet nem egyetérteni - helyére teszi TGM vitatott cikkét. [...]"

Ma már nem akartam újabb bejegyzésen agyalni, de elolvasva Heller Ágnes írását szomorúan tapasztaltam, hogy nem is olyan kitűnő és nem is frappáns, inkább gányolt szöveg. Élek a lehetőséggel (nem értek egyet vele), és megmutatom mit is tett helyre.

Igaz ugyan, hogy TGM túloz, ezért valamivel kevesebb okunk van fölháborodni, mint Hitler árnyékában (bár szerintem az említett árnyék nélkül ma még nagyobb az írástudók árulása). Az ok valóban kevesebb, de ez a kevés is elég ahhoz, hogy fölháborodjunk, ahogy Bálint György is írta (Intelmek kezdő felháborodókhoz): "Mert nem minden erőszak szemmel látható, nem minden gyilkosság jár vérrel. Az éhség van olyan kegyetlen gyilkos, mint a kés. Vannak, akiket megdöbbent egy utcai zavargás néhány áldozata, de érintetlenül hagy százezer tengődő, lassú ínségpusztulása. Ifjú entellektüelek, ne kövessétek ezeket. Tanuljátok meg jól, hová kell irányítani felháborodástokat. Drága fegyver, bűnt követ el, aki helytelenül és felületesen használja. Ifjú entellektüelek, legyetek igazságosak: ne mérjetek egyenlő mértékkel!"

Hogy TGM a fenti szöveg kapcsán hivatkozik Bálint Györgyre, az kiderül abból, ahogy a Monoki Gondolat (ez a nagybetűs megnevezés ne lenne irónia?) jogerőre emelkedése körüli hallgatást kritizálja. TGM a továbbiakban furcsállja, hogy a szocialista elveket hangoztató kormány a sztrájktörvényt szigorítja (mert a saját monopoltőkés identitása ezt kívánja) de ezen senki nem lepődik meg. Folytathatnám még a fölsorolást, a családon belüli erőszakon keresztül, az állatkínzásig, de TGM szövege azért sorolja embertelenségeket, hogy láttassa, az írástudók mindezek ellenére hallgatnak, vagy mellébeszélnek, mentségeket találnak ki a menthetetlenre. Arról szól TGM írása, hogy az írástudók elárulják a szenvedőket - nem az intézményeket, nem a választott vezetőket, hanem magát az embert. Írhatnám azt is, hogy a reneszánsz embert.

Az izraeli támadással kapcsolatos mondatokat Heller Ágnes (Letter Force-hoz hasonlóan) idézi ugyan, de (ugyanúgy) megszakítja TGM szövegét az alábbi mondatok előtt: "A nacionalista mákonytól elkábított izraeli közvéleménnyel szemben az elszigetelt izraeli baloldal - Ilan Pappé, Tom Segev, Nir Rosen, Michael Warschawski, Uri Avneri - bátran fölemeli a hangját. A nyugati baloldali sajtó, az Európai Balpárt, a IV. Internacionálé, a szakszervezeti mozgalom, számos szociáldemokrata, liberális értelmiségi tiltakozik. Az úgynevezett magyarországi baloldal néma. Ez tűrhetetlen."

Tudom én, idézni szubtilitás nélkül is lehet. Nem gazság.