Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogműveletlen
Kampánybeszéd az emberi méltóság aszályos földjén
2009-06-05 10:10

Virtuális időket élünk, semmi nem az, aminek látszik. Bukásra áll a parlament két kisebbik pártja a magántulajdon és az emberi méltóság látszólagos védőivel szemben. Erről a látszólagosságról már írtam a nemSZP és lumpP című szövegeimben. Ma a két kisebbik parlamenti párt, az MDF és a SZDSZ politikáját értelmezem - és támogatom. Ezek a pártok a rendszerváltás után még a legtöbb parlamenti mandátumot kapták. Mindkettő a kapitalizmus pártja, együtt teremtették meg a Köztársaság intézményeit, de ez a konstrukció most recseg-ropog. Az épület szinte lakhatatlanná vált a tulajdonosi gondosság hiányában, mindegyikünk csak használta, kihasználta a demokrácia előnyeit. Ugyanígy viszonyultunk az EU tagsághoz is, csak a rövidtávú nyereséget kereste elit és közember, az életünket átitatta a realitásoknak fittyet hányó akarnok politika, a voluntarizmus.

Magyarország politikailag műveletlen földje aszályos, a repedések pedig csak nőnek. Rövidlátó politikusaink figyelme csak az aratásra irányul, a voksok és a hatalom megszerzésére és megtartására. Eddig keveseket érdekelt a köztudat eldurvulása, irracionális várakozások kinövései, pedig a termés, a politikusok elfogadottsága emiatt folyamatosan csökkent. Ma már a legelfogadottabb politikus népszerűsége is csak kétharmada a rendszerváltás után márt maximumnak. Csökkent emiatt a lehetősége is az ország számára előnyös megegyezésnek, a haladásnak. A választások iránti érdeklődés kiveszőben, ami a jól szervezett szélsőségnek kedvez. Akárhogy is szavaz, minden gondolkodó olvasómnak azt tanácsolom, hogy éljen választópolgári jogával, hiszen a választás az egyetlen alkalom, ahol a demokrácia lényege, a népakarat leginkább érvényesíthető!
(A bizonytalanok jobb, ha már délelőtt szavaznak, mert délutánra narancs színű veszélyjelzés kiadása várható :-)

Az 1998-2002-ig tartó parlamenti időszakban az MDF is asszisztált a Fidesz úrhatnám politikájához, a szakításuk sem elvi különbségek okán, hanem az MDF önállóságának gyengítésére, szavazótáborának beolvasztására irányuló szándék miatt következett be. Azóta az MDF megpróbálkozott sokféle tömörüléssel, hogy a régi kereszténydemokrata szavazóbázisát visszaszerezze a Fidesztől. Ennek lehetetlenségét látva mostanság új politikai platform kiépítésén munkálkodik Dávid Ibolya, amelynek alapja a józan racionalitás, de pártjának múltja és tagságának ragaszkodása az érzelmi politizáláshoz megnehezíti az új tömegbázis felépítését. Olvasva az MDF jelöltjeinek indokait, hogy miért érdemes rájuk szavazni a hétvégi EP választáson, gondolkodóba estem. Ha párt tagsága is a meghirdetett elvek mögött állna, akkor jómagam is az MDF Bokros Lajos vezette EP-listájára szavaznék (hiszen sok hasonlóság van a TDP és az új MDF-politika közt), de ismerve a pártelit és a tagság közti ellentmondást, ezt mégsem teszem.

Látszólag az emberi méltóságot védte a Magyar Szocialista Párt. Képviselői az SZDSZ által erőltetett racionalizáló reformok fékezésével, leállításával megfeleltek ugyan a választói akaratnak, de ezt az akaratot a Fidesz populista demagógiája gerjesztette. Gyurcsány Ferenc reformer szándékait a saját pártjának parlamenti képviselői tették lehetetlenné, hajszolták bele a koalíció szétverésébe. Az SZDSZ fő bűne, hogy ebben a koalícióban egyáltalán közreműködött, ezért fordultak el tőle a szavazói, annak ellenére, hogy a jelenlegi szakértői kormány kialakulásában nagy szerepe van. A liberalizmus hazai támogatottsága tagadhatatlan, viszont a párt stratégiai döntései és taktikázása már visszatetsző a pártot választók szemében. Emiatt kérdéses, hogy az SZDSZ akár egyetlen EP képviselői mandátumot is megszerezzen. Ennek ellenére támogatom a Szentiványi István honlapján olvasható programot és javaslom, hogy a hétvégi választáson minél többen rá mint listavezetőre, az SZDSZ listájára adják szavazatukat!

Tokfalvi barátom azt írta mai Kampányzáró című blog-bejegyzésében, hogy "ennek a mostani társaságnak buknia kell". Igy gondolom én is, de a bekövetkező politikai űr pótlására alkalmatlannak tartom a Jobbik vagy az LMP által megfogalmazott irányvonalat, az LMP-t mértéktelen naivitása, a Jobbikot pedig fasisztoid szélsőségessége miatt. Lehetséges persze, hogy a Fidesz egy újabb vedlés után racionális politikai erővé válik, erre azonban egy cikluson belül kevés esély van, ha a racionális pártok parlamenti befolyása tovább gyengül vagy megszűnik.

Több, mint egy éve a Tudományos Demokrácia Pártja létrehozását szorgalmazom, hogy a hozzám hasonló gondolkodásúaknak is legyen mire voksolni 2010-ben, felemás érzések nélkül. Ez idáig a törekvésem sikertelen volt, de ha őszig sikerül megalapítani az új pártot, akkor az a következő országgyűlési képviselő választáson már eséllyel indíthat jelölteket. A létrehozandó párt a közelmúlt bűneitől mentes szociál-liberális arculatával, elveivel, formálódó reformprogramjával szállhat szembe a populáris demagógia hullámaival, hogy a politika ismét betöltse funkcióját, érdekek és elvek képviseletét, ütköztetését...

Még nem késő, gyülekezzünk!