Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogkétharmat
A támogatottság és a mandátum közti különbségről
2010-07-24 09:30

A parlamenti többség szónokai gyakorta összekeverik a mandátum és a támogatottság fogalmát. A kettő azonban csak arányos választási rendszerben lenne közel ugyanaz, bár a parlamenti bejutási küszöb akkor is a tényleges támogatottságtól eltérő mandátumarányt eredményezne. A 2010-es választásokon érvényes választójogi törvény persze ennél lényegesebb torzulást okoz, arra gondolva, hogy a kormányzás stabil legyen, hát most aztán rettentő stabil lett, így jártunk! Persze a kívánt stabilitás megoldható lenne egy, a legnagyobb frakció kormányzását preferáló Háztörvénnyel is, de erről már írtam régebben, a TDP által optimálisnak tartott választási rendszer ismertetésekor (majd a következő bejegyzésben részletezem újra). Most inkább a kétharmatos ifjak félrevezető okoskodásáról szólok.

A Heti Válaszban megjelent interjúban a Stumpf András által föltett "Listán 53% már forradalom?" kérdésre Navracsics Tibor így fogalmaz: "Az ellenzék állandóan előjön ezzel, miközben az egyéni körzetekből 173-mat nyertünk. Ez jócskán meghaladja nemcsak az 53 százalékot, de a kétharmados mandátumarányunkat is, tehát nyugodtan tekinthető a változás iránti igény forradalmi megnyilvánulásának".

Valóban találni olyan képviselőt, aki kétharmadosnál nagyobb támogatottságot kapott a választópolgároktól, ez azonban mindössze hat honatyára igaz, akkor, ha a rájuk adott voksoknak az érvényes szavazatokhoz viszonyított arányát tekintjük támogatásnak. Fölsorolom a nevüket, a választókerületet, ahol mandátumot szereztek és az ottani támogatottságukat (az adatok forrása az OVB közleménye):

Font Sándor (BÁCS-KISKUN megye 06, Kiskőrös): 71.95%
V.Németh Zsolt (VAS megye 05, Körmend): 70.77%
Dr. Bóka István (VESZPRÉM megye 02, Balatonfüred): 69.80%
Gyopáros Alpár (GYŐR-MOSON-SOPRON megye 05, Csorna): 67.51%
Lezsák Sándor (BÁCS-KISKUN megye 03, Tiszakécske): 67.31%
Balogh József (BÁCS-KISKUN megye 04, Kunszentmiklós): 67.05%

Az összes többi egyéni képviselő támogatottsága azonban kisebb, mint 67%, akad, akinek jóval kisebb. Ötvenhét egyéni választókerületben az első fordulóban a FIDESZ-KDNP jelöltjének nem volt meg az egyfordulós mandátumszerzéshez szükséges támogatottsága, közülük kilencen még a második fordulóban sem kapták meg a leadott voksok 50%-át, ám utóbbiak közül hatan mandátumot szereztek a választójogi törvény erejénél fogva. Fölsorolom az ő nevüket is:

Székyné Dr. Sztrémi Melinda (NÓGRÁD megye 01, Salgótarján): 49.93%
Riz Gábor (BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN megye 05, Ózd): 48.79%
Sebestyén László (BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN megye 04, Miskolc): 48.45%
Dr. Nagy Kálmán (BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN megye 03, Miskolc): 48.31%
Balázs József
(HEVES megye 03, Gyöngyös): 45.61%
Tamás Barnabás
(BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN megye 07, Kazincbarcika) 43.11%

A képviselők személyétől független megközelítésben is megvilágítva, az egyéni jelöltekre a választás első fordulójában, (amikor választók szavazatáért még az összes jelölt indulhatott) összesen 5 114 570 érvényes szavazatot adtak le, ebből a FIDESZ-KDNP egyéni jelöltjeire jutott mindösszesen 2 743 626 voks. A kettő hányadosa mutatja a kormányt alakító pártszövetség egyéni jelöltjeinek átlagos támogatottságát (53.64%), ami valóban egyértelmű támogatás, de nem kétharmados. Alig több, mint a listára adott szavazatok alapján meghatározható támogatottság:

FIDESZ-KDNP: 52,73%
MSZP: 19,30%
Jobbik: 16,67%
LMP: 7,48%
MDF: 2,67%
CIVILEK: 0,89%
MUNKÁSPÁRT: 0,11%
MSZDP: 0,08%
ÖSSZEFOGÁS PÁRT: 0,05%
MIÉP: 0,03%

Van persze a választójogi törvény szerinti parlamenti bejutási küszöb és töredékszavazat elosztás, de távolról sincs kétharmados támogatottság, csak kétharmados mandátumtöbbség.