Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogjogbiztonság
A törvények visszaható érvénye, mint puha diktatúra
2010-09-07 12:00

Nos, itt az idő, ma délután háromkor a Professzorok Batthyány Körének rendezvényén értékeli Orbán Viktor miniszterelnökünk a kormány megalakítása óta eltelt százvalahány napját, amit élőben is közvetít a Fidesz honlap. Sejthetően a beszédnek két fontos eleme lesz, a jogbiztonság (erről majd lentebb részleteiben is) és Magyarország gazdasági önrendelkezésének helyreállítása (kockázati felárral, amiből egyenesen következik, ugye, hogy 2030-ban már a legfejlettebb európai gazdasággá leszünk - merjünk nagyot álmodni!), ugyanis ez ügyekben tett hétmérföldes lépéseket a választáson győztes erő. Hogy milyen irányba, arról megoszlanak a vélemények. Szó lesz várhatóan a beszédben a pénzügyi stabilitás megteremtéséről is (a svájci frank ma reggel kettőhúsz fölött áll stabilan, míg májusig egykilencven alatt lebzselt - jó reggelt Magyarország!), de mostanság azért nincs sok értelme gazdaságról és pénzügyekről beszélni, mert a sunyi kampány keretében késnek a kormány racionális döntései. Kevesebb, mint egy hónap múlva lesz az önkormányzati képviselő és (fő-) polgármester választások napja (október 3, vasárnap), addig csak kibírjuk valahogy. Jogbiztonságról beszélni is csak akkor lehetne, ha a társadalom tagjai tudnák, hogy mi a konkrét következménye a mostani konkrét tetteiknek - legalábbis a hatalom reakcióit tekintve...

A jogbiztonság azzal kezdődik, hogy a hatalmon levő (de még inkább a hatalomba pályázó) előzetesen közli a cselekvési tervét, amihez persze tartja is magát. A jogbiztonság további lényege, hogy egyetlen törvény sem visszaható érvényű, tehát csakis a törvény kihirdetése és hatályon kívül helyezése közti időszakban történő megszegése miatt léphet fel a jogállam bárkivel szemben. A diktatúrához nem feltétlenül szükséges a fegyveres elnyomás, elegendő a közösség demokratikus éretlensége, gyávasága vagy közönye. Ahogy a dackorszakát élő gyermek is zsarnokként követeli határozatlan (szülői mivoltában kiskorú) szülőjétől engedelmességet, úgy a társadalom szülte elit is a saját önző akaratát kényszerítheti a tudattalan közösségre. A puha diktatúra során a hatalom birtokosa nem közvetlen fenyegetéssel kényszerít, hanem a gyengeségből fakadó félelmet erősíti föl, amely félelmet aztán csakis ő oszlathatja el.

Magyarország jelenlegi jogbiztonsága akkor javulhat, ha visszaható törvényektől tartózkodó törvényhozása lesz. Erre a 2014 évi országgyűlési képviselőválasztás ad legközelebb lehetőséget. Amennyiben a parlamentbe akkor is olyan képviselőket juttatnak a választók, akik a revans és a jólét ígéretén kívül mást sem mondanak, úgy a Magyar Köztársaság csak látszatdemokrácia marad, ahol a közösségünk sorsát a választók tudása helyett a politikuscsináló tömegpszichológia mester- és melléfogásai döntik el.

A jogbiztonságot csakis a közéleti szereplést vállaló, de egyébként civil munkájuk teljesítményéből is megélni képes polgárok kényszeríthetik ki. Mint már előző írásaimban is, most is ajánlom olvasóimnak, hogy tanulmányozzák a kissé idejétmúlt blogoló, Immanuel Kant írását, aki szerint a "felvilágosodás az ember kilábalása maga okozta kiskorúságából. Kiskorúság az arra való képtelenség, hogy valaki mások vezetése nélkül gondolkodjék. Magunk okozta ez a kiskorúság, ha oka nem értelmünk fogyatékosságában, hanem az abbeli elhatározás és bátorság hiányában van, hogy mások vezetése nélkül éljünk vele. Sapere aude! Merj a magad értelmére támaszkodni!"


Saját értelmünkre akkor támaszkodhatunk leginkább, ha gondolatainkat kifejtjük, pontosabban olyan politikai tettekre képes közegben fejtjük ki, amelyben a szavunk nem vész el. A Tudományos Demokrácia Pártja (TDP) eddig ismertetett tézisei alapján, a Szociálliberális Fórum kommunikatív cselekvő közösségében követné a felvilágosodás hagyományait.

Gyülekezzünk!