Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogvisszaszámlálás
Ötvenhat, ötvenöt, ötvennégy...
2011-10-23 13:39


Ma, október 23-án, az 56-os tömegtüntetés ötvenötödik évfordulóján, arra a tucatnyi reményteli napra emlékezünk, ami a XX. századi Magyarország legfényesebb időszaka volt, az önkormányzó népé. De emlékezzünk a nagyhatalmak árulásával bukásra ítélt egyhetes szabadságharcra is! Emlékezzünk, hogy a népfölkelést és szabadságharcot, amíg csak lehetett, ellenforradalomnak hazudta a Kádár János vezette bábkormány, miközben gyűlölettől hajtva vagy szolgai alázattal törte meg a szabadságvágyat, gyilkolta vagy börtönözte be a szabadságvágyók százait, akik idejében nem tudtak vagy nem akartak kimenekülni az országból!

Emlékezzünk rájuk, akik a nehéz években őszintén éltek, haltak, raboskodtak!

Manapság szinte veszélytelen idők járnak, nem kell sortűztől félni, nem taposnak jogainkba ideiglenesen sem baráti tankok, bár a közhatalom emberei igyekeznek megfelelni a válság sötét kihívásainak, de tagadhatatlanul miénk ez a cirkusz. Manapság a mi reményeink legitimálta kormányfő diktál a szorgos kétharmadnak. Mert a szorgalomban nincs hiány, az tény. A sziszifuszi kitartással csúcsra járatott törvények nyomása alatt azonban mi nyomorodunk meg, akiket éppúgy semmivé lapít majd az illúzió csúcsáról visszagördölő tömeg, akár a jelenleg szent skarabeusként szorgoskodó törvényhozókat. Mert az egyre növekvő gömbbé gyúrt törvények közepén ugyanúgy fölsejlik egy beképzelt világ embere, aki csak saját tömegéhez vonzódik, egyébként súlytalan, akár a múlt kárhoztatott alakja. Ez kell nekünk?