Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi bloghat hét
Szövetkezett ellenzék
2011-11-19 11:39

Eddigi hallgatásom oka nem a közömbösség, az eltelt hónapokban a bizonytalanságomat próbáltam orvosolni. Bevallom, ma sem vagyok biztos abban, hogy érdemes-e publikálni a gondolataimat. Azonban fogy az idő, már csak hat hét van hátra az évből, én pedig szeretném megmutatni, hogy nekem sem nyolc, mi történik velünk az elkövetkező időben. De mielőtt a mai témába kezdenék a szövetkezett ellenzékről, beillesztek egy szöveget, amit még október végén írtam az 56-os forradalomra emlékezve, de akkor nem tudtam publikálni a hírszerző.hu átépítése miatt:

visszaszámlálás
Ötvenhat, ötvenöt, ötvennégy...
2011-10-23 13:39

Ma, október 23-án, az 56-os tömegtüntetés ötvenötödik évfordulóján, arra a tucatnyi reményteli napra emlékezünk, ami a XX. századi Magyarország legfényesebb időszaka volt, az önkormányzó népé. De emlékezzünk a nagyhatalmak árulásával bukásra ítélt egyhetes szabadságharcra is! Emlékezzünk, hogy a népfölkelést és szabadságharcot, amíg csak lehetett, ellenforradalomnak hazudta a Kádár János vezette bábkormány, miközben gyűlölettől hajtva vagy szolgai alázattal törte meg a szabadságvágyat, gyilkolta vagy börtönözte be a szabadságvágyók százait, akik idejében nem tudtak vagy nem akartak kimenekülni az országból!

Emlékezzünk rájuk, akik a nehéz években őszintén éltek, haltak, raboskodtak!

Manapság szinte veszélytelen idők járnak, nem kell sortűztől félni, nem taposnak jogainkba ideiglenesen sem baráti tankok, bár a közhatalom emberei igyekeznek megfelelni a válság sötét kihívásainak, de tagadhatatlanul miénk ez a cirkusz. Manapság a mi reményeink legitimálta kormányfő diktál a szorgos kétharmadnak. Mert a szorgalomban nincs hiány, az tény. A sziszifuszi kitartással csúcsra járatott törvények nyomása alatt azonban mi nyomorodunk meg, akiket éppúgy semmivé lapít majd az illúzió csúcsáról visszagördölő tömeg, akár a jelenleg szent skarabeusként szorgoskodó törvényhozókat. Mert az egyre növekvő gömbbé gyúrt törvények közepén ugyanúgy fölsejlik egy beképzelt világ embere, aki csak saját tömegéhez vonzódik, egyébként súlytalan, akár a múlt kárhoztatott alakja. Ez kell nekünk?


Eddig az ötvenhatos megemlékezésem, aminek megírása után elindultam az Erzsébet hídhoz a gyűlésre, mert nekem sem tetszik ez a rendszer. A tüntetés nyugodt stílusa kedvemre való volt és a pódiumon megszólalók több gondolatával értetem egyet, mint amennyivel nem. Egyetértek azzal a helyzetleírással, hogy Orbán Viktor szimbolizálja a harmadik köztársaság születését és egyben a bukását is.

Végül egy emlékeztető; több, mint egy évszázada a mai napon alakult meg az akkori parlamentben a Szövetkezett ellenzék, amelynek elsődleges célja az előző napi zsebkendőszavazás miatt illegitimnek tekintett Szabadelvű Párt három évtizedes kormányzásának megfékezése volt volt. Bár a Fidesz nem regnálhatott harminc évet, de ugyanúgy eltávolodott a szabadelvűségtől és hasonlóan erőszakos, mint Tisza István pártja százhét éve. Talán a „fülkeforradalom” előtti semmitmondó pártprogram és a zsebkendőlengetés félreérthetősége között sem túl erőltetett a párhuzam. A mai parlamenti ellenzéket alkotó pártok azonban gyengék vagy kompromittáltak. Véleményem szerint nincs a tagjaik közt egyetlen Wekerle Sándor formátumú politikus sem. A Fidesz 2014-es kihívójának olyan parlamenten kívüli pártokból kell megszerveződni, amelyek hiteles válaszokat képesek megfogalmazni, hiteles személyeket a közfigyelembe emelve. A kérdések nem mindennapiak, ajánlom elolvasásra Hankiss Elemér A bizonytalanság kora? című cikkét.