Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogszuverén
A politikum totalitása: barát és ellenség
2012-01-02 13:54

Tegnapi, alaptörvény című bejegyzésben már (sokadjára) említettem az orbáni gondolkodás lényegét; a politika megeszi a társadalmat. Ez a schmitti (Carl Schmittről van szó - ha lenne, aki néma P-re gondol, az hülye) nézet továbbfűzése, amely, ha érvényesül, akkor a vége a totális állam lesz. A totális államban az életvilág minden rétege a barát-ellenség ellentétpár által meghatározott. A közszereplők hordozhatnak etikai, logikai, esetleg kultúrmémeket, de a személyek által hordozott MÉMek fennmaradását csakis a hordozó személyek politikai csatákra való rátermettsége dönti el.

A Fidesz efféle csatákra kialakult sereg, zászlaján ott a jelszó; közösségi szuverenitás mindenekfelett. A megnyilatkozásaikban több a propaganda fegyvere, mint az őszinte szó. Aki velük menetelő baráttá vált, annak pártállami vagy éppen III/n-es múltja is megbocsáttatik, de aki nem húzódik e zászló alá megadóan, ő akkor is ellenség marad, ha a párbeszéd előnyei nyilvánvalóak lennének. Ennek a háborús mentalitásnak csakis az vethet véget, ha szakítunk a kiközösítés és az ellenségképzés hagyományával, és a mi megszólalásainkat, demonstrációkat nem a schmitti politikai táborképzés, hanem az elbukott Magyar Köztársaság objektív hibáival, önmagunkkal való szembenézés jellemzi.

Ma délután 18:30-kor kezdődik a civil szervezetek és demokratikus ellenzéki pártok közös tüntetése az Operaház előtt.
facebook oldal: Lesz még Magyar Köztársaság!

Legyünk ott minél többen, de ne a tömeg erejében, hanem a megújuló társadalmi párbeszédben bízzunk!