Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogbojkott, nemigen
A legtudatosabb megoldás
2008-03-05 13:51

Seres László írása kedvemre való lenne, ha nem azt javasolná a végén, hogy a legtudatosabban maradjunk otthon.
A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosultak 25%-a egyforma (IGEN, vagy NEM) választ ad, tehát a távolmaradás és az érvénytelen szavazat a végeredmény szempontjából nem különbözik, de az utóbbi a statisztikában külön szerepel. Az eddigi népszavazásoknál tapasztaltnál jelentősen magasabb számú érvénytelen szavazatot már nem lehet a szavazók hibájának tekinteni, marad a következtetés, hogy a kérdésföltevéssel van probléma.

Aki a kérdéseket kitalálta, népszavazásig vitte, az információt vár, amit távolmaradók ugyan nem adnak meg, de megengedik, hogy semlegesnek, vagy akár támogatónak is tekintse őket az utólagos elemző. A fanatizált kisebbséget reprezentatív mintának tekintve aztán már lehet a népre hivatkozni.
Aki érvénytelenül szavaz, az még az eféle értelmezésnek a lehetőségét is kizárja, az ellentmondó válaszok nulla információtartalmával tehát ő bojkottálja igazából a népszavazást.

Ha az eredeti bojkottra emlékezünk, megállapíthatjuk, hogy akkor sem távolmaradásos tartózkozás történt, folyt az élet a rendes mederben, a boltok kinyitottak, csak éppen nem szolgálták ki az akarnok intéző igényeit.