Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogweimar
Rész és egész problematikája
2008-03-06 10:23

Hogy mire tanítja ez a népszavazás a politikai osztályt, azt őszintén megmondta Orbán Viktor:

a politikának [...] része [...] nemcsak a hatalom, hanem a társadalom is


Ez egy 2015-ben hozzáírt kiegészítés, ugyanis a fenti MTI weboldal azóta már nem létezik (sok oldallal van ez így), de a WayBackMachine szerencsére elmentette, hogy mit is mondott az MTI híre szerint szerint O.Viktor.

Érthető?! Része! Nem a politika, és azon belül a hatalom része a társadalomnak, hanem fordítva, a politika integrálja a társadalmat. Ez történik, IGEN, IGEN, IGEN!

Vannak ismereteink a történelemből (idősebbeknek valós emlékei), hogy mit jelent az, amikor a politika integrálja a társadalmat: populizmus, illiberális demokrácia, szélsőséges esetben diktatúra.

Simor András előadása a Figyelő 2007/37. számában Magyarország ötven év múlva elképzelt állapotáról szól, ő is figyelmeztet a weimari végjáték veszélyeire.

Pedig a darab már 2000-ben elkezdődött, a két nagy párt hatéves háborúskodása közben a gazdasági törvényszerűségek senkit sem érdekeltek, lehetetlen a nagykoalíció, közel a nagyjelenet, s ebben a darabban Heinrich Brüning szerepét Gyurcsány Ferenc játssza...