Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogbeszédes alternatíva
Ügydöntő felelőtlenség esetére.
2008-03-07 15:03

Gavra Gábor publicisztikája azt az állítást tartalmazza, hogy az otthonmaradásnak nincs alternatívája. A szerző leírja ugyan, hogy a "feltett kérdésekre felelősséget vállaló egyén szabadságának és méltóságának védelmezőiként nem felelhetünk mással, mint nemmel", de aztán beleesik abba a csapdába, hogy a reálpolitikát nem veszi figyelembe.

A távolmaradás ugyanaz, mint a Kádár-rendszer idején a csendes ellenállás. Nem attól fog megszakadni a populista kezdeményezésre indított népszavazások lánca, hogy az "ellenállók" otthon ülnek a tévé előtt, rojtosra rágják a körmüket érvénytelenséget óhajtva. Ennek kivédésére a Fidesznek csak kétmillió pártszimpatizáns kell, az már (úgy tűnik) megvan.

El kell menni, és ott kell tüntetni (bojkottálni)! De a kampánycsend megsértését kerülendő, egyetlen módon lehet tüntetni, három érvénytelen szavazat leadásával! Az érvénytelen szavazatok előző népszavazásokhoz képest kiemelkedő száma lenne a beszédes alternatíva. Úgy vélem, hogy ennek nagyobb a hatása, mint a szokásosan alacsony részvételnek...

Gavra főszerkesztő úr összemossa a szocialista a kormányok, kormányfők felelősségét. Medgyessy Péter hibáztatásával egyetértek (ő nem használta ki a 2002-es kormányváltás adta pillanatot), de Gyurcsány Ferenc csakis a 2006-os győzelemmel a háta mögött (ahogy az őszödi beszéd is igazolja) kezdhetett neki a siker esélyével a reformoknak, az MSZP-beli megerősödése után.

Végül úgy gondolom, hogy az első Gyurcsány kormány tetteiért a jelenlegi koalíciót büntetni alaptalan, hiszen éppen azzal az időszakkal ellentétes politikát folytatnak.