Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogpopul
Érteni kell, de
2008-03-19 11:39

Nem csak a logika nyelvén, de a nép, a pop (people) nyelvén is érteni kell. Ez igaz a művészetek, a tudomány világában is, de különösen fontos a politikában, ahol az érvényes szabályok megkérdőjelezése, a feltörekvők és a hatalmat megtartani akarók legfontosabb eszköze lett. A politikában képlékennyé tehetők a törvények, a szabályok kommunikációval, a nyelvi fordulatok megfelelő felhasználásával.

De a nyelv nem csupán közvetítő forma, kommunikációs csatorna, hanem a gondolkodás magában a nyelvben alakul, fejlődik. A kommunikációs események idővel gondolkodási szabályokká válnak, a kimondott szó, a beszélő akaratlan mozdulata is része lesz az énképnek, végül erkölccsé kövül. Az erkölcs az a közös alap, amiből kiindulva lehetővé válik a további kommunikáció.

A Fidesz nagy sikerrel alkalmazta mindkét elvet, a rendszer határainak populáris szétfeszítését, az új erkölcsöt teremtő gondolkodásmód ötvözésével. Populáris, mert 2000 óta a kommunikáció szintjén logikai ellentmondásokkal terhelt, de erkölcsi értéket teremtő, mert új közösséget kovácsolt. Az utóbbi állítástól fölhördülő tábor figyelmébe ajánlom, hogy a jó, vagy a rossz fogalma csakis az erkölcsön belül értelmezhető!

Történelmi kötődések miatt az MSZP-SZDSZ koalíciók nem feszegették (még kétharmados többség birtokában sem) a szabályok érvényességét, nem tekintették problémának a társadalom atomizálódásából fakadó erkölcstelenséget, főként logikai alapokon nyugvó politikát folytattak. Kivéve Medgyessy Pétert, aki félretéve a logikát, az Orbán Viktorral vívott irracionális igéretháború következményeként engedte hibás pályára a költségvetést. Már leírtam, hogy Gyurcsány Ferenc erről a pályáról csak a 2006-os parlamenti választások után térhetett vissza a célracionalitáshoz.

Így jutottunk a mához, amikor a jelenlegi kormány egyetlen lehetősége, hogy a reformokat folytassa. Ha áttér ismét a népboldogító osztogatásra, akkor azért veszti el a 2010-es választásokat, mert konvergenciaprogram nem teljesül. Ha tartja magát a költségvetési fegyelemhez, akkor szerencsés esetben még választást is nyerhet, de Magyarországnak most a reformok folytatására van szüksége.

(folytatása következik)