Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogutószó
A vizitdíjról
2008-03-26 10:50

Az MTI híre szerint Sólyom László március 25-én aláírta a népszavazáson hozott döntések végrehajtásáról szóló törvényt. Teljes mértékben egyetértek a Köztársasági Elnök bíráló szavaival, miszerint megtévesztő a népszavazásra való hivatkozás mind ellenzéki, mind pedig kormányoldalon. Írtam már erről korábban, de most olvasgatom a múlt hétfői országgyűlési ülés jegyzőkönyvét, az ellenzéki képviselők többször is említik, hogy mindössze a költségvetés egy ezrelékének átcsoportosításáról van szó. Teszik ezt ugyanazon párt képviselői, akik beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz azzal az OVB határozattal szemben, amely határozat szerint a népszavazásra föltett kérdések érintik a költségvetést.

De ami történt, megtörtént. Lépjünk tovább! Kiegészítem azokat a javaslataimat, amit az önrészekként beszedett források pótlására tettem, csak akkor még nem láttam megoldást vizitdíj funkció kiváltására. Mostanra ez is megvan, íme:

A vizitdíj hatásai közül az egyik az indokolatlan orvos-beteg találkozók számának csökkentése. A javaslatom pontosan a vizitdíj ellentéte, kedvezmény, amit csak az indokoltan orvoshoz járók vehetnek igénybe.
A gyógyszerkassza támogatása körülbelül 300 milliárd volt 2007-ben. Ha ennek a támogatásnak 1..2%-át visszatartja az OEP (a gyógyszerekért fizetendő önrész megemelkedik), akkor ebből a megtakarításból finaszírozhatók a praxisok az orvos-beteg találkozók számával arányosan (vizitdíj bevétel pótlása). A megtakarítás maradék részéből - persze csak bizonyos számú orvos-beteg találkozó után - az adott beteg jogosult lesz olyan kedvezményes receptre, amellyel (a visszatartott támogatás előtti) kedvezőbb áron tudja megvenni a felírt gyógyszert.
A valóban betegek tehát továbbra is a jelenlegi támogatással jutnak a gyógyszerhez, a ritkábban, vagy indokolatlanul orvoshoz fordulók pedig a kevésbé támogatott gyógyszer megvásárlásával nagyobb önrészt fizetnek, így ugyanaz a fajta visszahatás érvényesülhet, mint a vizitdíj esetében. Nem fordul elő viszont a vizitdíj hibájául felrótt jelenség, hogy a fizetési kötelezettség visszatartja a szegényebb embereket az időben való orvoshoz fordulástól.