Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogmario csücsörít
Válságkormány
2008-04-01 10:40

Olvasom a sokféle elemzést. Mosolyognék, ha nem a kollektív hülyeség szimptómáit látnám mindenkinél, ezért inkább elkomorodom. Úgy tüntetik föl, hogy a Gyurcsány Ferenc a hatalom megtartásáért küzd, és ha igazuk van, akkor a Miniszterelnök is az említett kollektíva része. Ezzel szemben én úgy látom, hogy ő egy magányos hős az MSZP-ben, aki csak a pártja miatt kénytelen puhítani lépésről lépésre a reformokon, mert a párt nem mögötte áll, hanem egy álmot kerget, népbarát lenne (aminek a Fidesz mutatja magát), a kormányprogramot is már régen felejtené, és populizmussal populizmust állítana szembe. Gyurcsány Ferencnek a pártja józanságát kéne visszaállítani, mert a populizmus visszatérése esetén nem csak a következő választást veszítenék el, hanem történelmi vereséget is szenvednének. Nem a vereség nagysága miatt, hanem a hatásának több választásra való elhúzódása következtében. A 2010-es vereséget már nehéz lesz elkerülni, de ennek nem a reformok okozta megrázkódtatás az oka, hanem a 2002-2006 között elkövetett ostoba kormányzás.

Szombaton Gyurcsány Ferenc megtette a populista fordulatot, ellentmondva a saját őszödi gondolatainak, a kormányprogramnak (ami ugyan már elérhetetlen, de van egy másolatom), és a koalíciós szerződésnek. Idézet következik a koalíciós szerződésből (sajnos ez sem elérhető, de van másolat) a "közösen elfogadott alapelvek" közül:

A pénztárak többségi tulajdonrésze köztulajdonban van, kisebbségi tulajdonosként megjelenik a magántőke, az egészségügybe történő érdemleges mértékű forrásbevonás és a hatékonyabb működést szolgáló verseny érdekében.

Ezt a szerződési pontot szegi meg az MSZP az elfogadott törvény módosításával. Ugyanis Horváth Ágnes fölmentése mással nem magyarázható, mint azzal, hogy a törvény megváltoztatásához más személy kell. A népszavazásra való hivatkozással a Hiller István is fölmenthető lenne, hiszen a tandíj is ugyanolyan arányban bukott el.
Nem értem, hogy miért lenne szükség a befektetők hiánya miatt a törvény módosítására, hiszen a csak állami tulajdonú Pénztárak működését is megengedi a "nincs kisebbségi tulajdonos" kitétellel. Ha a tisztán állami Pénztárak mégsem tudnak versenyezni olyanokkal, amikben a kisebbségi tulajdonos mégis kockáztat, az éppen az SZDSZ eredeti javaslatának az igazát bizonyítja: minél több a magántőke, annál hatékonyabb a működés.

De nem akarok leragadni az egészségügyi törvénynél, általában a koalícióról szólnék. Ennek a kormánykoalíciónak az a feladata, hogy az előző kormányzati csiklusban elkövetett hibákat orvosolja (konvergenciaprogram), ezért nem kormányválságról, hanem válságkormányról beszélhetünk. Ha ennek a nem tud megfelelni a jelenlegi koalíció, akkor jobb, ha felbomlik. Ha kisebbségben nem tud az MSZP kijózanodni, akkor jobb egy előrehozott választás, mint a csődhelyzet újbóli létrehozása. Mert bizony nagyot álmodik az MSZP-sek tömege, hogy itt most baloldali politizálás kell, szeretet, népbarátság, meg minden. Hipnotikus álom ez, sikeres volt a mutatvány, Orbán Viktor varázslata. Mario csókra csücsörít, de ha magához tér, talán rájön hogy válsághelyzetben vagyunk 2005 óta, és ezt nem lehet lagymatagon, a jól bevált semmitmondással, patópál mentalitással átvészelni. Vagy ha igen, akkor majd a végén megszégyenülten visszakulloghat a helyére...