Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogfeketelista
Kik féljenek?
2008-05-26 08:40

Tegnapelőtti bejegyzésemre a Higgadtember a következő mondatot ejtette el: "Tehát amikor igazságos elosztásról beszélünk, úgy kell igazságosnak lennünk, hogy senki ne kapjon kevesebbet, mint korábban".
Rögtön tiltakoztam, hiszen ha senki nem kap kevesebbet, akkor a többletet csak a semmiből teremtjük elő (vagy valószínűtlen növekedésbe kezd a GDP), de ha elfogadjuk, hogy mindenki ugyanannyit kapjon, akkor minek a fölhajtás, hiszen most is minden rendben van, nincs igazságtalanság, csak néhány apró becsületbeli ügy az ellenzék és a kormány között. De tudjuk jól, hogy ez nem így van, a reformok elakadtak, igazságról pedig mindenki csak a saját mondataira gondolva beszél. Van, aki a saját igazának tudatában fenyeget is, de a fenyegetésre nem az a válasz, hogy irracionálisan jóságosaknak mutatjuk magunkat. Annyira azért nem köll a hatalom...

Fenyegető igazságokat osztogat manapság a Fidesz vezére is a hírek szerint. Egykor csak a helytartótanácsnak titulált kormányt fenyegette, mostanra már kiterjedt a kör: "Sokaknak fog fájni". Ez egyrészt megszorításokat jelent, de a hírek szerint koncepciós felelősségre vonást is. Úgy tűnik, hogy a megszorításokat egy szakértői kormánynak titulált bábkormányra bízza Orbán Viktor, a pártja pedig megmarad a "tényfeltáró" vádaskodásnál, ahogy ezt Ungvári Rudolf megjósolta.
Egyébként nincs kedvem azzal foglalkozni, hogy mit is akar a Fidesz a hatalmat leszámítva, előbb-utóbb úgyis elmondják a választási programjukban. Maradnék a saját elveimnél, a nyíltságnál, így megpróbálom a magam kis "feketelistáját" összeállítani.

Ha a TDP hatalomra kerül, akkor a következő egyéneknek és szervezeteknek van félnivalója:

Akik több százmilliót érő vagyontárgyak birtokosaként is felvették a segélyeket, gázár- vagy energiatámogatást, azoknak félelmetes lehet, hogy munkajövedelemből vagy a tulajdonuk tőkésítéséből kell fenntartani magukat. De akik valóban a létminimum határán tengődnek, azokat nem tekinti az állam hiteltelennek, és támogató erejével segíti őket visszatérni a munkaerő piacra.

Akik állami támogatást kaptak és közben feketemunkát végezve elkerülték a járulékfizetést, gyarapodtak és közben kaján lenézéssel figyelték a minimálbérből élő becsületes járulékfizetőket, azoknak a potyautasoknak félelmetes változás, hogy a kapott támogatások, mint kölcsönök a teljes vagyonukat jelzáloggal terhelik, így azt nem adhatják el és nem hagyhatják örökül a hitel törlesztése előtt.

Akik adót csalnak vagy adócsalásban működnek közre hallgatólagosan, azok számára félelmetes lehet egy technikailag és jogilag megerősített APEH, miközben a törvényt betartók számára az adóbevallás lényegesen leegyszerűsödik a kivételek megszüntetésével és az egykulcsos adó bevezetésével.

Akik a vagyonuk eltitkolásával bújtak ki eddig a közterhek alól, azok számára félelmetes változás, hogy a tulajdon bevallása egyben eladási kötelezettséget is jelent, ha a tulajdon értéke alulbecsült, ugyanakkor az összevont jövedelem adómentes sávja fokozott védelmet biztosít a kispolgári mértékű jövedelmek és magánvagyon számára.

Azok a nyugdíjasok, akiknek összjövedelme már megtakarításokra is lehetőséget biztosít, mégis közönnyel viseltetnek a társadalom nehézségeivel szemben, azok számára félelmetes a nyugdíj adómentességének megszűnése, de a rászorulóknak biztosított szociális létminimum és az adómentes sáv együtt garantálja, hogy a kisnyugdíjasok is emberi méltósággal éljék meg az öregséget.

Azon kivételezett szervezetek, amelyek pénzt várnak az államtól, de nem valamilyen állami feladat kiváltására fordítják, azok számára félelmetes lehet, hogy a hatalom nem szedi be tovább adóként a hívők pénzét, hogy aztán egynehány (az állammal szerződött) szervezet között szétossza, hanem magukra a hívőkre bízza, hogy a számukra fontos társadalmi szervezetet közvetlenül támogassák.

Mint látható, magától a TDP-től senkinek sincs félnivalója, ez a párt senkit nem fog följelenteni (vannak erre már gyakorlott jelentkezők), meghurcolni, csak egy működőképes rendszert ajánl a választóknak. A változások eredményeként azok kapnak majd kevesebbet, akik a mostani rendszerben érdemtelenül előnyökhöz jutnak. Ha az előnyökhöz csak megérdemelten lehet hozzájutni, akkor a társadalmi morál is növekedni fog, és nem csak az egy főre jutó GDP-ben közeledünk majd a fejlett nyugathoz...