Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogjönnek
A nyári hónapok
2008-06-13 10:00

Megvolt az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése. Remélem, hogy ez pontot tesz a liberális párt belső bajaira és végre nem a pártbelügyek veszik el az energiát a valódi politikai munkától!

Az SZDSZ helyzete azért fontos, mert a jelenlegi parlamenti viszonyok között az MSZP csak úgy maradhat kormánypárt, ha az SZDSZ-től támogatást kap. Az MDF visszatért a hagyományos ellenzéki szerepbe, azaz mindent ellenez, de az SZDSZ esete speciális. Ehhez először is idézzük föl, hogy miért lépett ki a koalícióból.

A Szocialista Párt szerint továbbra is a kormányprogramot hajtják végre. A koalíciós kormányprogram jelenleg is olvasható Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki honlapján. Ebből idéznék egy részletet, amely az egészségügyi reformról szól:

Ösztönözzük az egészségügyi intézmények átalakulását rugalmasabb és hatékonyabb gazdálkodást lehetővé tevő gazdasági társaságokká, és támogatjuk a magántőke ellenőrzött bevonását az egészségbiztosítási szolgáltatások nyújtásába, fejlesztésébe. Ennek feltétele az előre kiszámítható, tervezhető, stabil finanszírozás megteremtése. A közpénzek szabályos felhasználásának ellenőrzése érdekében 2007-től közelítjük az egészségügyi közintézmények gazdálkodási és pénzügyi szabályait a versenyszférához.

Azóta az MSZP eltért a kormányprogram ezen részétől, és nem támogatja a magántőke ellenőrzött bevonását az egészségbiztosítási szolgáltatások nyújtásába. Agricola megjegyzése szerint az MSZP megvilágosodott, de szerintem a valódi ok az a kényszer volt, hogy befektetők a hosszú távű bizonytalanságok miatt visszaléptek, s gí már pazarló megoldás lett volna a Pénztártörvény. Ezt igazolja Kökény Mihály június 9-i felszólalása:

Nem titok, tisztelt képviselőtársaim, hogy a kormánypártok az ágazat átalakításában messzebbre akartak eljutni, mint ameddig sikerült. Sajnos - ezt elmondtuk a pénztártörvény visszavonásáról szóló törvényjavaslat vitájában is - nagyon erőteljes, megszervezett erők mutatták meg magukat, és állították meg ezt a reformot, bizonytalanították el a befektetőket.
Sajnáljuk, hogy így történt, de még emiatt nem lenne szabad lemondanunk arról, hogy az egészségbiztosítás mai rendszerét átalakítsuk, hiszen szükség van a területi egyenlőtlenségek csökkentésére a finanszírozásban is, szükség van arra, hogy a szektorsemlegességet érvényesítsük, szükség van minőségi verseny ösztönzésére a szolgáltatók között. Én nagyon bízom abban, hogy a kormány következő hetekben kidolgozandó javaslatáról a nyári hónapokban nyugodtabb körülmények között, valamennyi parlamenti párttal tudunk majd eszmét cserélni.

Ehhez az eszmecseréhez kívánok sok sikert!