Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi bloglufi
Dekadens lebegés, válaszokkal
2008-06-20 08:30

Tegnapi hozzászólásában Higgadtember rávilágított az elképzelésem leggyengébb (ugyanakkor legerősebb) pontjára: "Kellenek majd szórólapok, mindegyebek. Ehhez pedig pénz, paripa, fegyver. honnan lesz?"

Nos, igen, ez a gyenge pont. Az elmúlt tíz év hisztérikus politikája után ki figyel föl egy halk szavú, a médiában gyakorlatilag nem megjelenő pártszerű képződményre, aki (amely) csak annyiban viselkedik párt módjára, hogy bejelenti a hatalom megszerzésére irányuló törekvését, ismerteti cselekvési programját, vitatkozik a politikailag érdemleges állításokkal?!

A napi átlagos olvasottságom 200 körül mozog, a minimális szám 88, májusban volt egy csúcs, egy nap alatt 439 (lehet, hogy az is Harry Potternek köszönhető :-) olvasóval, persze nevetséges érték értelmiségieknek szóló blogtársam napi ötezréhez képest.

Nem lesz ebből semmi! - mondja a feleségem.

Lehet, hogy igaza van, de a reményhal megy utoljára, tehát Higgadtember szavaival: "[...] reménykedünk abban, hogy csak a netre alapozva összegyűlik annyi " rajongónk", hogy bebiztosítják a szükséges ajánlószelvényeket. Én nem tartom kizártnak az utóbbit. Ha sikerülne, igen nagyot durranna a magyar közélet lufija."

Igen, ez lenne a civil szféra győzelme a politika mindent átható orbáni világa fölött. Ha úgy jönne létre egy tömegpárt, hogy nem a média szart is bearanyozó fénye, a pénzvilág népbarát bája vagy nacionalista szlogenjei, hanem a kommunikatív etika Habermas által megfogalmazott ereje szervezné. Persze jó, ha azzal is számolunk, hogy könnyű gázzal a TDP van tele, és a hiába szállunk erkölcsi magaslatokba, szétpukkad jövő tavaszig a gondolat-lufi. Mondhatnánk, hogy a közbeszéd légritka tere miatt vagy mert a vékony civil burok nem állta a politikai környezet tüskéit...

Mindegy - motyogom majd Fülesként -, én kérek elnézést!


Dörmi úr ma reggeli hozzászólása is mutatja a helyzetet:
Emberek! Ha mostanában olvastatok (volna) közvéleménykutatásokat, világos lehetne, az embereknek elege van mindenféle politizálásból. A rendszerváltó politikai elit áldásos ügyködésének és szívós erőfeszítésének köszönhetően. Szerintetek életképes egy újabb formáció? A pártok célja elvileg az érdekek felismerése és közvetítése. Mi az, hogy a publikum ne tudjon nyomást gyakorolni a döntéshozóra? Kit képvisel a döntéshozó a bankszámláján és a cégein kívül? Ilyen párt már néhány működik kicsiny, de egyre nagyobb hazánkban...Szent naivitás, amit gondoltok. Aztán kik lennének az arcai ennek a csodának. Pozsgai, vagy Zűrös? Vagy NoName Géza? Tény, ha jól elkapjátok a fonalat, héhány milkát le lehet akasztani a dologból, ami egyáltalán nem mellékes dolog számotokra, csak speciel engem nem érint. Így tehát ne számítsatok rám.

1.) Egy új formáció életképessége éppen akkor nő, ha az uralkodó formációk gyengélkednek. A közvéleménykutatások ismeretében is azt mondom, hogy nem mindig az a pártformáció az életképes, amit sokan elfogadnak, hanem az, amelyikben kevesen csalódnak. A TDP ilyen kíván lenni.
2.) Abban az esetben, ha a részletekbe nem látó publikum folyamatosan(!) nyomást gyakorol a döntéshozóra, akkor a "döntéshozó" csupán a tömeghangulat bábja lesz. A közvetlen demokrácia csak akkor előnyösebb a társadalom számára, ha mindenki rendelkezik a helyes döntéshozáshoz szükséges tudással és intelligenciával.
3.) A pártok célja ugyanúgy a fennmaradás is, ahogy bármely kifejlődött szervezeté. De a politikai pártok természetrajzáról részletesebben szól a tegnap már idézett "Pártok és pártrendszerek" című tanulmány.
4.) Kétféle politikai döntéshozó van, az egyik, aki pártlistáról jut hatalomhoz, a másik, aki egyéni jelöltként győz. Illetve köztes típus a párt támogatásával hatalomba jutott egyéni jelölt. A párthoz kötődők döntéseit elsősorban a párt ideológiája határozza meg, az egyéni jelöltek pedig elsősorban a választókerületük érdekeit képviselik. Élni persze mindenki jobban akar, de a tisztesség hitelességét a választóknak kell eldönteni.
5.) A "csoda" arcai ezért olyan elismert polgárok lesznek, akik eddigi életükben is a TDP által megfogalmazott elvek szerint cselekedtek, kéretik elolvasni a pártprogramot is!
6.) Pozsgai Imre és Szűrös Mátyás urakra nem számítok, de "NoName Géza" véleménye is érdekel, mint ahogy bármely nicknevű hozzászóló megjegyzése meggyőzhet a maga igazáról, ha erősek az érvei. A lényeg a közölt tartalom, nem pedig a közlő neve.
7.) Sajnálom emiatt is, hogy nem számíthatunk Rád, kedves "Dörmi", mert ha előítélet-mentesen elolvasnád az összes szövegemet, akkor éleslátásod biztosan segítene kijavítani a félreérthető vagy zavaros gondolatokat!