Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogmelegek
A verbális erőszak végeredménye
2008-07-05 19:20

Szerencsére lehűlt a levegő, kicsit feledtetve a globális fölmelegedést, de a melegfelvonulás ellen mégis mozgolódtak (verbális?) erőszakra szocializálódott polgártársaim. Ettől fülled a légkör, nem pedig a nemi identitásban (homoszexuális, leszbikus, biszexuális, transznemű) kisebbségük miatt szenvedő polgártársaim magamutogatásától. Persze a másság nem éppen a fülledt légkör miatt kerül veszélybe, hanem azért, mert az Alkotmánybíróság éppen a minap a társadalmi feszültséget és a frusztrációt fokozó alantas kijelentéseket is a szólásszabadság alkotmányos formáinak tekintette. Ebben a törvénytelen űrben csak a hegek sokasodnak szegény lelkünkön. Mi lesz velünk?!

Örülök, hogy LetterForce blogtársam számos mondata kezdődik a "de" szócskával, mégsem értek vele mindenben egyet. Azt írja, hogy a normálistól eltérő nemi identitású emberek ne fogadjanak örökbe gyermeket, mert nem pozitív a viselkedési minta. Véleményem szerint a család utolsó feladatai közé tartozik a megfelelő nemi identitás kialakítása, inkább a nyugodt légkör és (a nem szexuális indíttatású) szeretet állandó bizonyossága miatt élünk családban. A heteroszexuális, ám a nőt alacsonyabb rendűnek tartó alfa-hím vajon fogadhat-e örökbe gyermeket? - költői kérdés, a válasz igen. Nem kéne elhinni (a homofób hisztérikáknak), hogy a gyerekeket ábrázoló plakátok a homoszexualitást reklámozták, igazából az volt a szándék, hogy a gyermeki gondolkodás nyíltságát állítsák példaképül a fóbiáktól gerjesztett előítéletesség elé. A vallási hovatartozásban és szexuális identitásban az a közös, hogy mindkettő az egyénnek (és szűkebb közösségének) a magánügye, nincs joga semmilyen csoportnak a maga vallását vagy szexuális identitását rákényszeríteni másokra, különösen nem a társadalom egészére. Ha a melegek ilyet tennének (mint ahogy azt néhány vallás hívei megteszik rendszeresen), akkor azt a TDP sem fogadná el, de a melegek csak az egyenlő jogaikért küzdenek. A társadalom morális bajai nem a szexualitásból erednek, hanem abból, hogy a tőlünk különbözőt, a velünk egyet nem értőt a kommunikációból is kizárnánk legszívesebben. A szélsőségesek ebben odáig mennek, hogy síppal, dobbal, kereplővel, tűzzel, vassal teszik lehetetlenné a társadalom csendes kommunikációját. A normát vasnak álmodók ehhez szolgáltatnak ideológiai hátteret.

Az egészséges és természetes idegenkedés csendes, érzi és szégyelli, hogy idegenkedik. Idegenkedik ahelyett, hogy megismerné és befogadná az idegent, ahogy ezt udvarias és békés, de legfőképpen a magabiztos kultúrákban szokás tenni. A törvényesített idegenkedés lényegében a bizonytalan félelem attól, hogy az idegen jobb, vonzóbb és erkölcsösebb lehet.

Mi lesz velünk?!