Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogférgek
Színes vékony szálak - sósan, epésen
2008-11-23 20:30

Bevallom, nézem a tévét! A TV2-t, ritkábban az RTL Klubot. Annak idején a BiBra és a VaVil azzal háborított föl, hogy a hírnévhez nem szokott emberek magánéletéből készítettek műsort, megnyomorítva többüket a fontosság illúziójával. De lám, ennek már vége, manapság hírességek vagy sztárok vonulnak el a természet trópikusan lágy ölére, vagy teszik próbára magukat az életre alig alkalmas környezetben. Nem áltatom magamat azzal, hogy a képernyőn a rendezetlen valóságot látjuk, de az adott helyzet mégis újat mond az emberi természetről - túlsózva. Olvastam a minap a Hírszerző egy cikkében, hogy egy angol képviselő, Kilroy Silk is jelentkezett egy "Celeb vagyok..." típusú valóságsóba, ahol "Silkéknek férgeket, csótányokat, zöld hangyát, halszemet kell majd enniük, ha normális ételhez akarnak jutni". A képviselőtársak persze tiltakoztak, de nem a képviselőhöz méltatlan viselkedés okán (ahogy ezt Magyarországon tennék), hanem azért, mert "attól tartanak, hogy most minden Silkről fog majd szólni, miközben az EP napirendjén idén még olyan ügyek szerepelnek, mint az Unió válasza a G20-as válságtanácskozásra, a Kongóban dúló polgárháború, vagy éppen a közös agrárpolitika reformja". Nálunk, Magyarországon sajnos még mindig nem a közös ügyünk a fontos, hanem a kacagányos méltóság. Igencsak komoly nők és férfiak a mi képviselőink (tiszteletlen megértés a ritka kivételnek), kényesek, az ő asztalukra sohasem kerülhetnek csúszómászók, bizony!

Persze ha már látszatvilág, akkor nézzük a saját házunk táját, hiszen én is az itteni riposztokat olvasgatom először, ha az interneten lógok. Egy libertinus írása ellen verbuvált csapatát küldte újra rohamba a pornográf seregek ellen BetűvErő polgártárs is. Persze utóbbi blogger már nemcsak a szavak erejével küzd, hanem cenzori hatalmával is élt Hitetlen Tamás megjegyzése ellen (úgy látszik erőtlenek már azok a bizonyos szavak). Nem is mernék megjegyzést tenni ott (jobban féltem gyengéd szavaimat a moderátortól:-), de az előítéletesség és a csúsztatás annyira zavar, hogy nem állhatom meg. Ugyebár az eredeti hírben arról volt szó, hogy a szexuális nevelés tantervének megszületéséért száll síkra az újonnan alakult párt. BetűvErő ezt úgy "sarkítja", hogy "szeretnének egyfajta pornóhittant látni az iskolákban". Képzelt démonaival, a pornóhittan apostolaival aztán keményen meg is küzd, pedig valóságos démonokat az általa idealizált házasságok bugyraiban is találhatna, amely démonok éppen a szexuális maradiságtól szenvedve gyötrik családjukat. Ma délután pontosan azért gyülekeztek a családot valóban óvó polgártársaim, "hogy felhívják a figyelmet arra: a hazai törvények nem nyújtanak megfelelő védelmet a bántalmazott nőknek és gyerekeknek. Az eseménynek szomorú aktualitást ad, hogy éppen a múlt héten kerültek az Országgyűlés elé olyan módosító javaslatok, amelyek ellehetetlenítik, hogy a távoltartási törvény a jövőben működőképes legyen".

Persze mindannyiunknak vannak különbejáratú félelmeink. Tekergőznek az agyunkban mint vékony színes szálak, lélekevő férgek. Ha nem vigyázunk, akkor legvégül csak a sós könnyek vagy epés megjegyzések maradnak, de akkor már késő, kevés emberi szavunk lesz hozzá. A gondolati szépség egyik kapitánya segít majd megérteni, hogy mire gondolok, olvassátok el Lázár Ervin 2001-es írását!