Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogóvoda
üdvöz légy, nép
2011-12-31 10:10

"Üdvöz légy nép! ugy nézz a szemembe,
Tanítód és atyád leszek,
A bölcső óta mit vertek fejedbe?
Kötelességeidet;
Én megtanítlak jogaidra
"

- így kezdi Szilveszter a mondókáját Petőfi Sándor: Az apostol című példázatában, de így kezdhetné Gyurcsány Ferenc is január másodikán az Operaház előtti, Szolidaritás tüntetésen, hogy aztán a megszólítottak harsány röhögésre fakadjanak, fújoljanak, esetleg tojással dobálják meg, ahogy az keleties demokráciánkban szokás volt, de az is előfordulhat, hogy ugyanúgy meghallgatják, mint ahogy azt az eddig civil szónokok esetében teszik, s ahogy szerintem ez helyes lenne.

Olvasom a Kettős Mérce blogon, hogy mekkora nagycsecsemő Gyurcsány Ferenc, aki még mindig politikusként viselkedik, holott a sarokba állította az óvó néni, azaz a nép. Hogy kedves népünk miért a másik duzzogó nagycsecsemőt ültetette a bársonyos etetőszékbe az nem kérdés, a nép már csak ilyen. Az amerikai demokrácia alapító atyái talán ezért is tették voksukat a (többszörösen) képviseleti demokráciára, mert még a demokráciára megérett nép is (akinek polgárai állami segítség nélkül is képesek lennének a saját lábukon megállni) alkalmasint ösztöneinek rabjaként követne csorda módra bármely politikusként tehetséges böszmét.

Én úgy gondolom, hogy bárki, aki kiáll a pódiumra, az már politikusként viselkedik, politikai közszereplővé válik, még ha a civilség hívószavával határolja el magát a jelen és a közelmúlt mocskaitól. Értem én a születőben levő új (politikai) elit félelmét attól, hogy a levitézlett közszereplő esetleg jobban forgatja a szót, a demokrácia azonban nem óvoda. Szerintem az a gyermeteg, aki kiközösíti azt a polgártársát, amelyik bár tényszerűen ártalmas politikát folytatott az ország csődközeli állapotba kormányzásával, de a mondanivalója segítheti Orbán ellenzékének összekovácsolását. Segítheti akkor is, ha minden más fölszólaló kinyilvánítja, hogy rosszallja és politikai hibának tartja a volt kormányfő megszólalását.

Lassan ideje lenne abbahagyni azt a mantrát, hogy a Negyedik Köztársaságot civilek hozhatják létre, mert az polgárháborúhoz vezet, hiszen a hatalmon levők vesztenivalója túl sok! Reményeim szerint a demokratikus rendet a 2014-ben (vagy előbb) megválasztott képviselők fogják helyreállítani, akik különféle pártok programjával indulnak el választásokon, viszont a 2014 után hatályba léptetendő új Alkotmány pontos szövegében még a választások előtt megegyeznek. Ennek érdekében mindenekelőtt a pártképződésnek kellene fölgyorsulni, azaz a január másodikán pódiumra lépők közül néhánynak ki kellene nyilvánítani, hogy valamely politikai párt vagy pártcsíra képviselőjeként szólal meg.

Pontosan ezért üdvözlöm Gyurcsány Ferenc izgága beavatkozását a civil protest mozgalomba, mert fölgyorsítja a valóban pártszerű gyülekezetek megjelenését. Az időnk ugyanis kevés, hiszen a koncentrált hatalmi rendszer, az alkotmányozáshoz szükséges kétharmad elérését megnehezítő választási szisztéma, a kulcspozíciókba betonozott pártkatonák és a médiumok egyoldalú működése szinte lehetetlenné teszi Orbán Viktor politikai rendszerének lebontását a parlamenti ciklus végén. Erre csakis az orbánista politika megszüntetésében egységet mutató pártok koalíciója lesz képes. Csak valamely ovis gondolkodó állíthatja, hogy akik január másodikán egy pódiumra lépnek, azok egyet is értenek egymással. Pontosan ez lenne a lényeg, kinyilvánítani, hogy miben nem (ez a pártos politikai program), illetve, hogy miben (az önkényuralom megszűntetése) értenek egyet.

A pártosodás reményében kívánok minden olvasómnak békés, de szabadságvágytól fűtött új esztendőt!