Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogingyenebéd
Szálloda, vagy kórház
2008-03-13 13:25

A kérdés az, hogy milyen intézkedéssel tudná a kormány pótolni a nápszavazás miatt kieső önrészeket az egészségügyben és a felsőoktatásban az államháztartás veszélyeztetése nélkül, ha már mindenáron megszünteti azokat az év vége előtt?

A vizitdíj nem pótolható, az év vége előtti megszüntetése komoly nehézségeket okoz az ellátásban.

A kórházi napidíj helyett fizetendővé kell tenni a étkezést, hiszen nem a gyógyítás része, kivéve, ha a betegség miatt speciális étrend szükséges. Ha azonban az étkeztetés költségeit nézzük, az jóval több, mint a megszüntetetendő napidíj összege, tehát több bevételt hoz a kórháznak. A felszabaduló erőforrásokat a finanszírozási gondokkal küzdő egészségügyi területekre (pl. a háziorvosi ellátásba) kell átcsoportosítani, vagy a rászorulók támogatására kell fordítani.

A tandíj sem pótolható, de az államilag támogatott képzés irányszámainak csökkentésével (a térítésköteles képzésbe szorulók számának növelésével) meg lehet oldani a kieső bevétel pótlását.