Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogszent tehén
Tiltakozik az Alkotmánybíróság
2008-03-17 10:30

Délután egytől kezdődően dönt az országgyűlés a március 9-én lezajlott népszavazás hatására beadott törvénymódosításokról. Egyet az ellenzék adott be, egy másikat pedig a kormány. Kíváncsi vagyok, hogy a vitában (élő közvetítés) lesz-e egyetlen fölszólaló, aki az Alkotmánybíróság felelősségét fölvetni meri, merthogy az AB fölemelte ujját.

Az Alkotmánybíróság március 11-én közleményben kifogásolta, hogy "egyes kijelentések" kétségbe vonják a szakmai hozzáértését és politikai függetlenségét. Nem tudom, hogy mire gondolnak, Gyurcsány Ferenc szó szerint így bírált:

Nekem ugyan nem szokásom alkotmánybírósági döntéseket kommentálni, eddig tartózkodtam is ettől. Most sem fogom ezt hosszan megtenni, sőt vigyázni fogok a szavaimra, hogy csak annyit mondjak, amennyit feltétlenül muszáj. Az a magyar Alkotmánybíróság, amelynek első elnöke a mai köztársasági elnök, oly nagyvonalúan és elegánsan bizonyította, hogy az alkotmánynak van egy láthatatlan alkotmányossága, átszűrődik belőle egyfajta filozófia, akkor, ha más nem, ennek a láthatatlan alkotmánynak az üzenete számunkra nagyon világos volt. Felelős polgári demokráciában olyan kérdést feltenni a választóknak, hogy szeretnél-e valamilyen közszolgáltatásért kevesebbet fizetni, szeretnél-e adót, járulékot csökkenteni, szeretnéd-e a saját egyéni életedhez igazítani közvetlenül a nemzet költségvetését, ilyet nem szabad csinálni.


A miniszterelnök által megfogalmazott kritikával egyetértek, és nekem további (olvasta valaki egyáltalán?) problémáim is voltak az Alkotmánybíróság 15/2007. számú határozatával kapcsolatban. A határozat teljes szövegét úgy érhetik el érdeklődő polgártársaim, hogy a Határozatkeresés fül alatt beírják Közlönyinformáció: címke után a sorszámot (15) és évszámot (2007).

De nem is a bírálat tartalmát akarom megismételni (bár már csak pár óráig lehet ellenvetéssel élni az OVB-nél, hiszen az ellenzék fentebb említett törvénymódosító javaslata visszamenőleg igazolja a népszavazás alkotmányellenességét), hanem a megdöbbenésemet kifejezni amiatt, hogy az Alkotmánybíróságot nem lehet bírálni. Az Országgyűlésnek ugyanis joga van módosítani az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, sőt magát az alkotmányt is. Ennek a módosítási folyamatnak a kezdete mindig a jelenlegi állapottal kapcsolatban megfogalmazott kritika, amit bármelyik képviselő megtehet.

A miniszterelnök ezt nagyon helyesen a parlamentben tette, nem egy tömeggyűlésen mondott populista szónoklat keretében.