Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogvisszatérés
Bajnai Gordon és a baloldal
2012-10-23 12:46

Ez a visszatérés nem az én visszatérésem az aktív blogoláshoz. Legalábbis akkor nem, ha Bajnai Gordon saját pártot alapít és nem annak a baloldalnak válik ikonikus figurájává, amelyiknek a programjából éppen a gazdasági megfontolások hiányoznak. Igaz ugyan, hogy a volt miniszterelnök éppen azzal vált elfogadható politikussá a szememben annak idején, hogy a szocialista parlamenti képviselőkkel aláíratott egy nyilatkozatot, ami alapján legalábbis problémássá vált az újabb populista fordulat, a józanságtól való elfordulás pár voks kedvéért.

Tegnapi bejegyzésemben a Fidesz álbaloldaliságáról szóltam. Az MSZP baloldaliságát is leginkább a reformer Gyurcsány Ferenc képviselte, a párt piacellenessége azonban erősebb volt, a reformer elbukott, hiteltelenné vált a választók szemében. A nemSZP című blog bejegyzésemben ezt részleteztem, nem ismétlem. Egyedül Bajnai volt az, aki a számomra is elfogadható baloldaliságot a gyakorlatban is képviselte, progresszív adóterhelés, vagyonadó és a rászorultság alapján kapható támogatás elvének alkalmazásával. Bokros Lajos programjából a progresszív adóterhelés ugyan kimaradt, de a 2010-es országgyűlési képviselő választás idején mégis őt támogattam mint egyetlen tisztességes és reális program képviselőjét. Sajnálatos, hogy annak idején Bokros egy hanyatló pártban látta az elveit sikerre vivő erőt.

Nem örülnék, ha Bajnai Gordon is hasonló módon választana támogató hátteret magának, jó döntésnek tartanám, ha a ma bejelentené a nemrég alapított Haza és haladás egyesület párttá válási célját, és a leendő pártprogram ismertetése lenne a beszéd magva. A haza nem valamely múltban sikeres képzet gyakorlati megvalósításában áll, hanem a hazában most élők hazaképeinek összeegyeztetésében. A Haza és haladás programja ezt a szándékot jól fogalmazza meg. Minden kényszer rombolja a hazát, még ha az állam erősödne is általa. A haladás nem azonos az aktuális gazdasági mutatók terv szerinti teljesülésével túlteljesítésével, akkor halad a haza jó irányba, ha a polgárai nem vágynak el, hanem külországbeliek kérnek betelepülési engedélyt.

A baloldalon mozgolódó erők többnyire a közvetlen demokrácia erősítésében látják a demokrácia erősítését, ennek azonban szerintem most nincs itt az ideje. A kétharmados többséggel szemben ilyen törekvéseknek semmi esélye sincs, nem ez az útja egy új köztársasági jogrendszer létrehozásának. Jól látható, hogy a Millával összemérhető demonstrációt a kormánypártok támogatói is képesek produkálni, gyűlések helyett minden erőt a 2014-es választásokra kell összpontosítani. Arra a szövetségre, amit legutóbb 2009. utolsó napján írt balansz című szövegben fogalmaztam meg: BALKON

De nem szaporítom a szót, mert ma délután háromkor kezdődik az Erzsébet híd pesti hídfőjénél a Milla tömeggyűlése, amelyen felszólal Bajnai Gordon, aki a 2014-es választáson a baloldal miniszterelnök jelöltje lesz.