Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogsúlypont
Fehérzaj helyett
2009-01-19 20:20

A tegnapelőtti szövegemre Soma a következő hozzászólást írta: "[...] két nagy pártunk alapvetően baloldalinak minősíthető politikát igyekszik csinálni, mert ezt igényli a magyar néplélek, de a Fidesz alapvetően a Republikánus Pártot, az Mszp pedig a Demokrata pártot figyeli és próbálja leképezni a magyar közéletre. Többnyire erős fáziskésésekkel".

Az állítással egyet is értenék, hiszen mindkét nagy párt magába olvasztaná összes partnerét (ahogy a gazdasági monopóliumok is), a kétszereplős pártpolitikára pedig valóban jó minta az USA. A megvastagított rész igazságát azonban vitatom, egyrészt a Fidesz vallási és tekintélyelvű alapállása miatt, ami baloldalinak egyáltalán nem nevezhető, másrészt a két párt jövedelem-elosztási szempontjait tekintve. Az MSZP elsősorban a rászorultságot veszi figyelembe, csökkenti az alanyi jogon járó juttatásokat. Ennek persze oka az államkassza helyzete is, de amennyiben a nemzeti jólét biztosítása helyett a szociális védőhálóra koncentrál az állam, akkor távolodik el leginkább a jobboldali eszmerendszertől. A jobboldal a társadalom erejének kultuszát előbbre valónak tartja az egyéni lehetőségek biztosításánál. De a baljobb egyenes csak a durva összehasonlításra alkalmas, és az is elképzelhető, hogy a különböző politikát képviselő pártok vetületei ezen az egyenesen azonosak. Jó régen volt már, hogy erről írtam, akkor is azért, hogy az említett látszatazonosság zavara elkerülhető legyen, amikor egy új gyülekezet keresi a helyét a pártok között.

Már jó ideje az a célom, hogy behatároljam azt a helyet a fent említett hétdimenziós térben, ahol nem áll jelenleg egyetlen párt sem, ahova eljuthatott volna az SZDSZ, ha nem köt elvtelen koalíciót az MSZP-vel, hanem felismeri, hogy a szabadság biztosításához nemcsak a jog, hanem a létminimumot biztosító szociális védőháló megerősítése is fontos. Úgy tűnik, hogy az MSZMP örököse, az MSZP indult el a szocialista dogmatizmustól a jogállam megvalósítása felé. Van mozgás, vannak célok, de a Fidesz mintha csak azt nézné, hogy hol vannak sokan. Pontosan az emiatt üresedett ki, emiatt ágálok utóbbi párt manipulatív eszközrendszere ellen, 2000 óta látom egy új párt létrehozásában a változás lehetőségét, hiszen mindaz, amit mi itt a blogjainkban, vagy az értelmiség prominensei a különféle fórumokon előadnak a hatását tekintve nem több, mint fehérzaj, ami érthetővé csak a gyülekezéssel válna.

Alapítsuk meg a TDP-t, ha másért nem, akkor azért, hogy észhez térítsük a centrum körül dühödten kerengő két nagy pártot, akik már csak egymást látják az ország valósága helyett. Szakítsunk a Fidesz-MSZP párhoz kötött érvelésekkel. Nem az a súlyponti kérdés, hogy melyikük cselekszik helyesen, hanem az, hogy mi a helyes. Erre kell válaszolni. Segítsetek!