Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogapátlanok
A jobboldali historicizmus nyomorúsága
2010-10-28 09:52

Mai bejegyzésem címét Lengyel László HVG-ben megjelent, A Fidesz-kormány magánya című cikkének szóhibája ihlette, amelyben a Fideszben csalódó középjobb szavazókat "a pát nélkül maradt szavazótábor" kifejezéssel illeti (kiemelés tőlem). A polgárság öntudatos részének persze egyáltalán nincs szüksége apátokra, aki (SIC) eldönti hogy a családjának mi az igazán közjó. Ez a tábor veszteségként éli meg, hogy az elmúlt nyolc év baloldali historicista ámokfutása után a jobboldali historicizmus vette át a hatalmat. Közben a posztmodern politikusok, az igazán apátlanok, a legjobbik historicisták már a spájzban vannak...

Amikor tétlenségre vagyok kárhoztatva (például utazom), akkor mindig újraolvasom valamelyik régi olvasmányomat. Így vettem a minap ismét kézbe Karl R. Popper: A historicizmus nyomorúsága című könyvecskéjét. Ajánlom elolvasásra! Idézem belőle azt a részletet, amiből talán a bátorságot merítettem egykor a TDP nevének választásakor, amely névről megpróbált lebeszélni Tokfalvi barátom, mondván, a "tudományos" szó a rosszemlékű tudományos szocializmusra emlékezteti sokunkat, akik még '80 előtt koptatták a felsőoktatás padjait. Igazából neki szól a következő meghatározás az említett könyv 102-103. oldaláról:

"A tudományos módszer a politikában azt jelenti, hogy a nagy művészetet, amellyel mindenféle kudarcot elhárítunk magunktól, letagadunk, elleplezünk, vagy amellyel másokat hibáztatunk értük, helyettesítjük egy még nagyobb művészettel: felelősséget vállalunk hibáinkért, megpróbálunk tanulni belőlük, és ezt a tudást úgy használjuk, hogy a jövőben elkerülhessük őket."

Popper szerint a tudományosság lényege nem az igazolhatóság, hanem a cáfolhatóság. Amennyiben a hatalomra törő párt nem közöl számonkérhető programot a választókkal, vagy (nemzeti) történelmi szükségszerüségre, esetleg a történelem urára hivatkozik, akkor a történelmen végighúzódó irracionális irányvonallal azonosul, amelyből olyan totalitárius emberformáló irányzatok jöttek létre, mint a fasizmus vagy a kommunizmus. Amennyiben a hatalomra törő nem teszi lehetővé kommunikációjában a cáfolatot, akkor diktatórikus hatalomra tör.

A Tudományos Demokrácia Pártja (TDP) régebben ismertetett tézisei alapján, a Szociálliberális Fórum kommunikatív cselekvő közösségével igyekszik helyettesíteni a jelenlegi fundamentalista és önigazoló politikát egy - a popperi megfogalmazás szerinti - felelősséget vállaló és meggondolt politizálással.

Ezért gyülekezzünk!