Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogkorrupció
Az egyetlen út a fejlődés (5)
2008-08-27 10:20

Augusztusi első bejegyzésemben már olvasóim figyelmébe ajánlottam a Magyar Európai Üzleti Tanács (Hungarian European Business Council, HEBC) 2008 éves jelentését. Ennek a dokumentumnak a címét választottam most is alcímnek: Az egyetlen út a fejlődés. Másodszorra a multik, valamint a kis- és középvállalkozások szerepéről írtam, harmadszorra az improduktív rétegek jövedelmének megadóztatásáról szóltam, csökkentendő az elmúlt években szerzett előnyeiket a produktív rétegekkel szemben. Tegnapelőtt a pártok, a civil és gazdasági szereplők közti konszenzusról, ma pedig a korrupció csökkentéséről osztom meg a gondolataimat.

A korrupció a társadalom szervezettségének gyengeségein virágzik, élősködik. Amennyiben valamely társadalmi egység szolgáltatására nagyobb a kereslet a kínálatnál, akkor a döntéshozó (ügyintéző) személy külön díjazásért önkényes, a díjazónak kedvező döntést hoz - ez a korrupció lényege. A korrupció terjedését könnyíti minden értelmetlen vagy túlzott bonyolultságú szabályozás, vagy a szabályok gyakori megváltoztatása. Ennélfogva az államnak kettős feladata van a korrupció elleni küzdelemben. Elsőként a saját háza táján, a döntéshozók munkáját kell jobban dokumentálni, hogy korrupció gyanúja esetén nagyobb legyen a bizonyíthatóság a vád és a védelem szempontjából egyaránt A korrupcióban részt vevők sokszor hivatkoznak arra, hogy az értelmetlen szabályok szinte akadályozzák a társadalmi folyamatokat, ezért "kényszerülnek" a szabályok megkerülésére. Ha "a többség így csinálja" tudat motiválja a törvényszegést, akkor a törvényt kell a valósághoz igazítani. Erre volt kísérlet az egészségügy területén a vizitdíj bevezetése, amivel az orvos-beteg találkozók alkalmával fizetett hálapénzt (ami tagadhatatlanul a korrupció egyik elfogadott formája) önrésszé alakítva próbálta törvényessé (ellenőrizhetővé), a köz számára is láthatóvá tenni.

A TDP természetesen a jogállami normákat betartva igyekszik fellépni a közösségi szabályokat magánérdekből felülbíráló polgárok ellen, de alapvető álláspontja, hogy a korrupció nem a büntetőjog eszközeivel, a szankciók súlyosbításával csökkenthető, hanem úgy, ha minden érintett fél mihamarabb megteszi a megfelelő lépéseket. Az állami megbízások és kiadások ügyében döntő bizottságok megbeszélései szó szerinti jegyzőkönyvekkel legyenek dokumentálva. Azon törvényeket, amelyek korrupcióval fertőzött területeket szabályoznak, olyan végrehajtási utasításokkal kell kiegészíteni, aminek eredményeként megnő az ügymenet dokumentáltsága.