Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogválaszok
Gyurcsány Ferencnek
2008-04-02 13:10

A Miniszterelnök tegnapi közleménye bizonyítja, hogy a Gyurcsány Ferenc fejlődésre képes kiváló politikus, és a tegnapi bejegyzésemben írtak alapján nem a hatalomféltés hajtotta ebbe az állapotba. Föltett kérdései mindkét koalíciós pártnak szólnak, de leginkább az MSZP válasza kérdéses, hiszen előbb támogatták, aztán nem támogatták a reformokat.

Jómagam a Tudományos Demokrácia Pártján állok, van vízióm a megoldásra, ezért (ha nem is kérdez senki) megválaszolom a közleményben föltett kérdéseket.

A konvergencia programot teljesíteni kell, vagy túl kell teljesíteni a kiadások csökkentése mellett a bevételek növelésével.
A kiadások csökkentése az ártámogatások teljes megszüntetésével történjen. Minden adókedvezmény megszüntetésével. A bevételi oldalon vagyonalapú jövedelemadó bevezetése, és az egykulcsos adózás (adóalap a tényleges jövedelem és a vagyon után számított jövedelem összege) bevezetése alsó adómentes sáv (minimáljövedelem) meghatározása mellett. Ez lenne igazságos.

A nyugdíjakat jövedelemnek kell tekinteni, és a többi jövedelemhez hasonlóan adóztatni. A társadalombiztosítási járulékot nem jövedelemmel arányosan kell beszedni, hanem minden biztosítottól egyenlő arányban. A TB járulék költsége a létminimumba beleszámítandó. Amennyiben az állampolgár jövedelme nem éri el a létminimum összegét, akkor az állam ezt köteles kiegészíteni a létminimumra, amit az ország lehetőségeihez mérten, hiányt nem növelő módon kell meghatározni. Az állam által nyújtott szociális támogatást egyéni számlákon nyilván kell tartani. Minden támogatás élethossziglan terheli az egyéni számlát, de csak akkor kell a visszatérítést megkezdeni, amikor az adóköteles sávot meghaladja a jövedelem.

Az egészségügyi reform során a jelenlegi törvény megtartását, vagy a Pénztárakban való állami szerepvállalás csökkentését javaslom a Pénztárak állami ellenőrzésének növelése mellett. A népszavazás által megszüntetett önrészek pótlására is voltak javaslataim, amelyeket most nem részletezek, de a nem gyógyítási költségeket semmiképpen nem szabadna államilag finanszírozni, hiszen akkor a gyógyítás és szociális szállás funkció összemosódna.

A vagyoni jövedelmek megadóztatása a vagyon tőkésítésére indítja a tulajdonosokat, aminek gazdaságélénkítő hatása lesz.

Az egykulcsos adórendszer jelentősen leegyszerűsíti az adóellenőrzéseket, amit viszont nagyobb szigorral kell végezni, természetesen a nagyobb szigor alatt nem elsősorban a büntetési tételek emelését, hanem az eredményességet értem.