Tudományos Demokrácia Pártja
racionalizmus - befolyásolás helyett, tudásmegosztás, összefüggések keresése, folyamatos kommunikáció a megegyezésig, hogy végül erkölcsösek lehessünk
szoclib
regi blogfenntarthatóság
Az egyetlen út a fejlődés (7)
2008-09-10 11:00

Augusztusi első bejegyzésemben olvasóim figyelmébe ajánlottam a Magyar Európai Üzleti Tanács (Hungarian European Business Council, HEBC) 2008 éves jelentését. Ennek a dokumentumnak a címét választottam most is alcímnek: Az egyetlen út a fejlődés. Másodszorra a multik, valamint a kis- és középvállalkozások szerepéről írtam, harmadszorra az improduktív rétegek jövedelmének megadóztatásáról szóltam, csökkentendő az elmúlt években szerzett előnyeiket a produktív rétegekkel szemben. Negyedik bejegyzésem a pártok, a civil és gazdasági szereplők közti konszenzusról szólt, ötödszörre pedig a korrupció csökkentéséről osztottam meg a gondolataimat. Már szeptember lett, mire hatodikként az államigazgatás területén javasolt változtatásokról írtam.

Ma a fenntarthatóság kérdésével zárom az "egyetlen" útról szóló gondolatsort, hiszen az erőltetett fejlődés egyben jelentheti a jövő erőforrásainak felélését is. Csak látszat az olyan fejlődés, amely a jelenben élők jólétének árával a jövőt terheli meg. Minden nemzedéknek csak annyi erőforrást szabad felhasználni a megélhetése érdekében, amit még ugyanaz a nemzedék vissza is tud állítani, ha kiderül, hogy tévedett a következményeket illetően. A fenntarthatóság tehát lényegében önkorlátozás a visszafordíthatóság érdekében.

Ebből következően olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely nem a célokhoz, hanem a lehetőségekhez szabott. Nem az államnak kell "nagyot álmodni", inkább szabadságot kell biztosítani kockázatot is vállaló polgárainak. Nem az állam feladata a kockázatkereső magatartás, az államnak inkább a stabilitást kell biztosítania. Persze nem a megmerevedett állandóságot, hanem a gazdaság informatív szervezettségét a külvilághoz való alkalmazkodás érdekében. Az alkalmazkodás konkrét formáit a tehetséges polgárok teremtik meg. Az államnak nem a tömegek boldogságigényét kell kielégíteni, hanem a megjelenő reformtörekvéseket támogatni a közösség képviseletében és érdekében.

A TDP reformpárt kíván lenni, de a hatalom birtokában csakis olyan reformokat hajt végre, amik a választási programjában lépésekre bontva szerepelnek a visszafordíthatóság követelményét szem előtt tartva. Nem az érdekcsoportok nyomására, azok erőviszonyai szerint kíván politikát rögtönözni, hanem következetesen végrehajtja a programját, amennyiben a választópolgároktól erre az eljövendő választásokon elegendő bizalmat kap.